Jual Balik:

Kit Biasiswa:

Koleksi Biasiswa Malaysia 2010

Rahsia Anak Pintar:

Rahsia Anak Soleh:

Jimat elektrik:

mmm

Belajar Bahasa Inggeris:

Nak Berhenti Merokok?

Pertolongan Cemas:

Perfect Slim Diet:

Sunday, August 15, 2010

Khasiat Buah Kurma

Kurma adalah sejenis tumbuhan (Palma) atau dikenali dalam bahasa saintifiknya sebagai Phonex dactylifera yang berbuah dan boleh dimakan sama ada yang masak atau yang mentah. Kebanyakan pokok kurma tumbuh di negara-negara Arab dan mempunyai berbagai-bagai jenis. Antara kurma yang terkenal ialah kurma Mekkah dan Madinah yang dikatakan mempunyai berpuluh-puluh jenis. Dikalangan penduduk di negara-negara Arab kurma adalah makanan utama mereka, malah dikalangan orang kita juga kurma sudah menjadi bahan makanan yang digemari. Selain rasanya yang manis dan tahan lama serta tidak perlu dimasak, kurma juga mempunyai khasiat yang banyak dan menjadi makanan utama Baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam.

Diriwayatkan daripada Abdullah bin Jaafar katanya : "Aku melihat Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam memakan buah-buahan dengan kurma masak.

Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam telah menyebutkan tentang khasiat sejenis kurma yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari yang bermaksud :

"Diceritakan oleh Jumaah bin Abdullah yang disampaikan oleh Marwan yang mendapat berita daripada Ibnu Hashim bahawa Amir bin Saad mendengar bapanya meriwayatkan Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda : "Sesiapa yang memakan 7 biji tamar ‘Ajwah’ dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu".

Khasiat kurma "Ajwah" sebagaimana yang tersebut di dalam hadis di atas merupakan satu kelebihan yang dikurniakan Allah Subhanahu Wataala sesuai dengan kemuliannya sebagai jenis kurma pertama yang ditanam sendiri oleh Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam.

Terdapat juga di dalam al-Qur’an ayat yang menyatakan tentang kelebihan buah kurma ini, yang dialami oleh Sayydatuna Maryam ketika beliau mengandung Nabi Isa ‘Alaihi Salam sebagaimana tersebut di dalam surah Maryam ayat 25 :

h_dd26.jpg (19498 bytes)

Tafsirnya : "Dan gocangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia gugurkan atasmu kurma yang masak.

(Surah Maryam : 25)

Ayat di atas menjelaskan tentang khasiat buah kurma kepada kaum wanita yang sedang dalam nifas, bila mana Allah memerintahkan Maryam memakannya sedang beliau dalam keadaan lemah selepas bersalin. Penemuan kajian sains tentang khasiat buah kurma yang kaya dengan unzur zat besi dan kalsium telah membuktikan bahawa perubatan cara Islam yang terkandung di dalam al-Qur’an dan hadis Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bukanlah jenis perubatan yang semata-mata sesuai dengan keadaan iklim masyarakat Arab sahaja atau sudah ketinggalan zaman, tetapi ia adalah perubatan yang diiktiraf oleh dunia antarabangsa. Malah ia lebih baik daripada ubat-ubatan moden yang menggunakan berbagai campuran dadah yang boleh mengakibatkan kesan sampingan yang lain.

Unsur zat besi dan kalsium yang terdapat di dalam buah kurma adalah unsur yang paling tinggi bagi membentuk susu ibu. Bagi Ibu-ibu yang mempunyai masalah kekurangan susu, maka dengan memakannya dapat menggalakkan pertambahan kandungan susu. Ianya juga berperanan dalam pertumbuhan kanak-kanak damit dan pembentukan darah dan sumsum tulang. Antara kajian lain yang dijalankan membuktikan bahawa kurma antara makanan yang paling pantas diproses sebagai bekalan tenaga. Kurma tersebut akan segera dibakar dan ia akan disalurkan ke bahagian anggota lain dan otak.

Berdasarkan ini juga Baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam menganjurkan kita supaya berbuka puasa dengan buah kurma sebagaimana sabdanya daripada Anas bermaksud :

"Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam berbuka puasa dengan beberapa biji buah kurma sebelum sembahyang. Sekiranya tiada terpadat kurma, maka Baginda Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam akan berbuka dengan beberapa biji anggur. Sekiranya tiada anggur, maka Baginda meminum beberapa terguk air.

(Hadis riwayat Ahmad)

Sehubungan dengan hadis ini ada beberapa hadis lain yang menganjurkan agar kita berbuka puasa dengan kurma. Sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik, beliau berkata : "Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasalla berbuka dengan kurma dan barangsiapa yang tidak mendapatkannya maka hendaklah ia berbuka dengan air kerana sesungguhnya air itu pembersih.

Antara hadis lain yang menyatakan kelebihan buah kurma :

h_dd27.jpg (32536 bytes)

Maksudnya : Daripada Adiy bin Hatim, ia berkata : "Saya mendengar Rasulullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam bersabda : "Hindarilah api neraka walaupun (dengan memberi sedekah) sebelah buah kurma.

Hadis ini menerangkan kemuliaan buah kurma, iaitu walaupun dengan hanya kita bersedekah sebelah buah kurma kita terhindar daripada api neraka.

Jadi bagi orang-orang yang mementingkan kesihatan mereka agar sentiasa dapat dijaga dengan baik, buah kurma adalah amat sesuai dijadikan sebagai salah satu makanan harian mereka khususnya di waktu pagi sebelum memulakan sebarang tugas harian. Khasiat kurma juga adalah sesuai dan baik bagi pertumbuhan kanak-kanak.

Mudah-mudahan dengan amalan memakan kurma yang berterusan, kita terhindar daripada berbagai kemungkinan dan dapat meneruskan tugas harian serta beribadat kepada Allah Subhanahu Wata’ala.

Puasa dan Kesihatan

Puasa telah diamalkan semenjak dahulu kala. Manusia dari pelbagai agama, budaya dan negara mengamalkan puasa mengikut definisi masing-masing. Penganut agama Hindu berpuasa dan ia dikenali sebagai upawaasa. Golongan Yahudi pula berpuasa pada hari Yom Kippur. Nabi Musa a.s juga diperintahkan oleh Allah s.w.t untuk berpuasa selama 40 hari ketika beliau bermunajat pada Allah s.w.t. Hippocrates, Galen dan Paracelsus menjadikan puasa sebagai salah satu cara rawatan untuk pesakit-pesakit mereka. Plato, Socrates, Phytagoras dan Mahatma Gandhi sering kali berpuasa (Dr Danial bin Zainal Abidin, 2008 [M.B.Ch.B. Alexandria]).

Pada 1994, sebuah kongres antarabangsa yang diadakah di Casablanca menampilkan pakar-pakar perubatan dari seluruh dunia. Hasil pembentangan daripada 50 buah kertas kerja yang bertemakan ‘Kesihatan dan Ramadhan’ mengesahkan puasa di bulan Ramadhan tidak mendatangkan kemudharatan malah ia mampu mencegah serta menyembuhkan pelbagai penyakit. (The Spiritual and Health Benefits of Ramadan Fasting, Dr. Shahid Athar, M.D). Mari kita lihat apa istimewanya puasa sehinggakan ia diamalkan oleh pelbagai manusia sejak sekain lama.

Kesihatan spiritual
Solat, berzikir, bermunajat dan bersendirian dengan Allah akan mendamaikan hati kita sebagai hambaNya. “ … Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram.” [13:28] Dengan firman Allah ini, maka tidak ragu-ragu lagi bahawa waktu Ramadhan adalah waktu yang paling sesuai untuk kita membajai kesihatan spiritual kita. Tambah lagi, pada bulan ini sahaja Allah menawarkan Lailatul Qadar iaitu malam yang lebih baik dari seribu bulan.

Selain itu, dalam keadaan lapar dan dahaga, kita akan lebih merasai penderitaan orang lain yang tidak dapat menikmati kemewahan makan dan minum seperti kita. Ini akan menjadikan kita hamba yang lebih bersyukur pada Allah atas nikmat yang kita peroleh selama ini.

Kesihatan fizikal
Puasa dapat membantu proses detoksifikasi dalam badan kita. Detoksifikasi bermaksud membersihkan badan daripada bahan buangan atau toxin. Menurut Dr. Lonny J. Brown (Ph.D) dalam Adventures in Therapeutic Fasting, sewaktu berpuasa, organ badan membersih dan berehat.Ia juga dapat mempercepatkan proses perkumbuhan dan pembentukan semula sel-sel badan.

Daripada Wild Health: How Animals Keep Themselves Well and What We Can Learn From Them oleh Dr. Cindy Engles (Ph.D), binatang-binatang apabila sakit akan menjauhi makanan. Pengkaji-pengkaji yang mengamati fenomena ini berpendapat menjauhi makanan dengan berpuasa adalah proses yang natural ke arah kesembuhan.
Selain itu, puasa juga dapat menolong metabolisma badan untuk menjadi lebih stabil. Kadar gula, lemak dan garam dalam badan akan menurun disebabkan pengurangan pengambilan makanan justeru memudahkan badan kita untuk proses detoksifikasi. Penyakit kronik seperti kencing manis, darah tinggi dan kadar kolestrol yang tinggi juga dapat dikawal dengan lebih mudah tanpa dos ubat yang banyak. Ini dibuktikan lagi apabila kaedah utama yang akan digunakan oleh doktor-doktor perubatan bagi mengubati penyakit-penyakit tersebut adalah dengan mengurangkan pengambilan makanan terutamanya makanan-makanan tinggi kalori.

Dalam satu kajian terhadap 32 orang lelaki yang berpuasa Ramadhan, didapati peratus kolesterol keseluruhan menurun sebanyak 7.9% (7.9%, p<0.001) dan lemak trigliserida juga menurun sebanyak 30% (30%, p<0.001) berbanding paras sebelum mereka berpuasa. Ini menunjukkan puasa Ramadhan dapat membantu pengurangan lemak-lemak yang tidak sihat dari dalam badan kita. Kesihatan mental
Apabila badan kita kurang berkerja untuk menghadam makanan, kita akan mendapati badan sentiasa dalam kerehatan terutama pada waktu malam. Apabila badan dalam keadaan rehat, minda kita juga akan tenang. Ini memudahkan lagi kita untuk mendapat tidur yang berkualiti. Mengapa ini penting?

Tidur yang berkualiti bukan sahaja terbukti dapat mempercepatkan proses penyembuhan badan malah dapat menyihatkan mental. Oleh kerana proses pemulihan banyak berlaku sewaktu tidur, maka tidur yang nyenyak dan berkualiti ini amat penting untuk menjamin kesihatan kita. Kurang tidur atau tidur yang terganggu menyebabkan badan dan otak kita lesu serta tidak dapat berfungsi sepenuhnya. Justeru menyebabkan ketidakstabilan emosi dan rohani.

Pakar-pakar mendapati tidur adalah lebih nyenyak di bulan Ramadhan. Perubahan ini membantu fokus dan konsentrasi Muslimin di musim Ramadhan dan menjadikan mereka lebih produktif. (Dr. Ebrahim Kazim, Further Essays on Islamic Topics)

Tips kesihatan Ramadhan
- Melebihkan minum air kosong untuk mengelakkan ‘dehydration’
- Tidak berbuka atau bersahur dengan makanan yang terlalu pedas untuk mengelakkan mudharat kepada perut
- Bersahur untuk membekalkan tenaga sepanjang hari:
“Makanlah sahur kerana sesungguhnya pada sahur itu ada berkat.” (Riwayat Bukhari)
- Berbuka dengan makanan ringan terlebih dahulu dan tidak berlebihan dengan makan dan minum:

Anas bin Malik meriwayatkan, “Rasulullah berbuka dengan memakan beberapa ruthaab (iaitu kurma basah) sebelum solat, kalau tidak ada kurma basah maka baginda berbuka dengan kurma kering, kalau tidak ada maka dengan meneguk air beberapa teguk.” (Riwayat Abu Daud dan al-Hakim)
- Bersegera dalam berbuka puasa:
Nabi bersabda, “Manusia berada dalam keadaan baik selama mana mereka menyegerakan berbuka puasa.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)
- Mengawal nafsu dari segala sudut:
“Barang siapa yang tidak meninggalkan perkataan dan amalan keji, maka tidak ada bagi Allah hajat (untuk menerima) amalannya meninggalkan makan dan minum.” (Riwayat Bukhari)
- … dan pelbagai tips-tips lain yang selari dengan syarak dan sunnah Rasulullah s.a.w

Kesimpulannya, kesihatan spiritual melalui ibadah, kesihatan mental melalui tafakur dan kesihatan fizikal melalui metabolisme badan yang terkawal di bulan Ramadhan akan menjadikan kita lebih sihat secara holistik.

Namun, kesemua hikmah puasa ini akan tercapai sekiranya dilaksanakan dengan betul mengikut syarak dan sunnah Nabi Muhammad s.a.w. Terlalu banyak hikmah puasa yang boleh digarap, namun yakinilah sesungguhnya tujuan utama puasa ialah supaya kita mencapai ketaqwaan pada Allah s.w.t yang menciptakan hambanya dengan sebaik-baik ciptaan. Wallahu ‘alam.
Sumber:www.ismaaustralia.com

Tidur Yang Baik

CARA TIDUR YANG SEBAIK-BAIKNYA DIAMALKAN OLEH RASULULLAH S.A.W.
1) Tidurlah di awal malam sesudah menunaikan sembahyang Isyak jam 10.00 atau 11.00 dengan keadaan berwuduk.
2) Bangkitlah di awal separuh kedua malam jam 1.00 atau 2.00, kemudian bersugi, berwuduk dan bersembahyang tahajjud.
3) Kemudian tidurlah semula dan bangkitlah sebelum terbit fajar.
4) Tidurlah dengan mengiringkan badan di sebelah rusuk kanan, rusuk kiri di bahagian atas, supaya tetap kedudukan makanan di dalam usus, cepat hadam makanan. Tidurlah sedemikian dari mula hingga akhirnya.

WAKTU-WAKTU YANG TIDAK DIBENARKAN TIDUR
1) Awal-awal pagi setelah terbit matahari.
2) Selepas masuk waktu Asar.
3) Tidur di bawah cahaya matahari walaupun terkena separuh dari badan.

BAHAYA TIDUR DI SIANG HARI
Dilarang tidur di siang hari di dalam keadaan cuaca yang panas kerana:
1) Mendatangkan penyakit-penyakit kulit.
2) Merosakkan warna kulit.
3) Melemahkan jantung.
4) Menambahkan tekanan perasaan yang meluap.
5) Melemahkan badan dan mengurangkan tenaga syahwat.
6) Melemahkan kecerdasaan akal.

CARA MENGHINDARKAN LESU SELEPAS BANGKIT DARI TIDUR
1) Bersihkan tubuh, terutamanya bahagian muka, tangan dan kaki sebelum masuk tidur.
2) Hindarkan dari tidur lewat malam.
3) Lakukan gerak badan dan senaman di atas katil setelah jaga dari tidur sebelum turun dari katil.
4) Minumlah segelas air masak setiap pagi sebelum bersarapan tetapi jangan selepas saja bangun dari tidur.
5) Cucilah muka terutama bahagian kelopak mata dengan air suam.
6) Ambil wuduk dan bersembahyang Subuh.

Rahsia Anak Pintar:

Rahsia Anak Soleh:

Belajar Bahasa Inggeris:

Kit Biasiswa:

Koleksi Biasiswa Malaysia 2010

Jimat Elektrik:

Perfect Slim Diet:

Kerja Kerajaan:

Pertolongan Cemas:

Nak Berhenti Merokok?:

Jual Balik:

Artikel Yang Sering Dibaca Pelawat KEKAL SIHAT: