Jual Balik:

Kit Biasiswa:

Koleksi Biasiswa Malaysia 2010

Rahsia Anak Pintar:

Rahsia Anak Soleh:

Jimat elektrik:

mmm

Belajar Bahasa Inggeris:

Nak Berhenti Merokok?

Pertolongan Cemas:

Perfect Slim Diet:

Monday, July 26, 2010

Senak Perut

Senak perut merupakan segala gangguan yang tidak selesa di dalam perut. Ia ditakrifkan secara amnya sebagai sakit perut yang berpanjangan dan berulang-ulang di tengah-tengah bahagian atas perut.

Berdasarkan penjelasan dari bahagian promosi penyakit, kementerian kesihatan malaysia, gejala tersebut walaupun tidak mengancam nyawa tetapi boleh mendatangkan masalah yang lebih serius sekiranya ia tidak diberikan perhatian pada peringkat awalnya.

Penyebab senak perut secara amnya ialah terlalu banyak makan, makan secara tergesa-gesa, memakan makanan berlemak dan berminyak, pengambilan alkohol berlebihan, mamakan makanan yang berempah dan pedas, menghadapi tekanan perasaan dan kegelisahan, penyakit gastritis akut, penyakit kolesistitis yang kronik, keradangan pankreas yang kronik, ulser duodenum, ulser gaster, dan ubat seperti antibiotik.

Gejala yang berkaitan ialah pedih ulu hati (apabila asid dalam perut bertolak naik melalui esophagus ke atas menyebabkan terasa pedih dan sakit dalam perut) yang menjalar ke bahagian belakang, di sebalik tulang dada. Terasa sebu dan kembung. Loya dan muntah. Sendawa, terasa mengah (kembung berlaku selepas saja makan).
Untuk mengurangkan risiko menghidap senak perut, elakkan makanan yang boleh menyebabkan senak. Jangan makan berlebihan terutamanya makanan yang kaya dengan lemak. Elak dari pengambilan alcohol berlebihan. Untuk pedih ulu hati yang biasa, gunakan ubat antacid atau subsalisilatbismuth. Berehat selepas makan, aktiviti fizikal boleh mengalih pengaliran darah dari perut mengakibatkan penghadaman kurang berkesan. Amalkan kehidupan yang bebas dari tekanan mental.

Berjumpalah doktor sekiranya anda mengalami sakit perut yang berlarutan sehingga lebih dari 6 jam. Ini mungkin merupakan keradangan apendiks, ilser dalam perut, batu karang atau lain-lain penyakit.

Anda memerlukan rawatan apabila berlaku gejala ini, iaitu anda mengalami senak bersama dengan muntah yang berlarutan, muntah darah, mengeluarkan najis berwarna hitam atau terdapat darah di dalamnya. Sakit bahagian atas abdomen yang amat sangat dan senak yang anda hadapi mungkin merupakan masalah batu karang, gastric, masalah pancreas, ulser perut, kanser. Anda mengalami senak yang berulang-ulang dan diselangi dengan sakit abdomen, demam atau air kencing berwarna gelap. Ketakselesaan ini mungkin merupakan tanda-tanda batu karang, ulser dalam perut atau penyakit hati. Jika senak berlaku selepas mengambil produk susu, ia mungkin merupakan alahan kepada laktosa. Elakkan dari mengambil hasil tenusu atau makan ubat seperti lactaid sebelum memkan produk tenusu ini.

Rahsia Anak Pintar:

Rahsia Anak Soleh:

Belajar Bahasa Inggeris:

Kit Biasiswa:

Koleksi Biasiswa Malaysia 2010

Jimat Elektrik:

Perfect Slim Diet:

Kerja Kerajaan:

Pertolongan Cemas:

Nak Berhenti Merokok?:

Jual Balik:

Artikel Yang Sering Dibaca Pelawat KEKAL SIHAT: