Jual Balik:

Kit Biasiswa:

Koleksi Biasiswa Malaysia 2010

Rahsia Anak Pintar:

Rahsia Anak Soleh:

Jimat elektrik:

mmm

Belajar Bahasa Inggeris:

Nak Berhenti Merokok?

Pertolongan Cemas:

Perfect Slim Diet:

Friday, June 25, 2010

Barah Paru-paru

Barah paru-paru adalah pembunuh no 1 manusia.yang meningkat dari setahun ke setahun. Ini kerana paru-paru merupakan organ pada sistem pernafasan dan berhubungan dengan sistem peredaran darah. Ia berfungsi untuk menukar oksigen dari udara dengan karbon dioksida dari darah. barah tejadi apabila sel di bahagian paru-paru muncul pada bahagian organ paru-paru. barah paru-paru boleh dikelaskan kepada 2 bahagian iaitu:-

* karsinoma sel kecil - ia berkait rapat dengan menghisap rokok. Malangnya, ia merebak awal dan menyebabkan sedikit sahaja gejala-gejala awal, dan akibatnya, kes ini lambat didiagnosiskan.

* karsinoma sel bukan kecil - ia termasuk dalam karsinoma sel skuamus, adekarsinoma, karsinoma se besar, karsinoma sel bronkiol dan mesotelioma.


Faktor Risiko Mendapat barah Paru-paru

Antara faktor yang menyurus kepada penyakit barah paru-pari ialah:-

* Merokok mahupun pendedahan pada asap rokok.- mereka yang menghisap rokok lebih mudah mendapat barah paru-paru di bandingkan dengan mereka yang menghisap cerut atau paip
* Pendedahan pada bahan kimia. - Pendedahan pada bahan kimia seperti bahan kimia perindustrian boleh juga mambawa kepada penyakit barah paru-paru.
* Selain itu, faktor ganetik juga boleh mempengaruhi penyakit ini.


Simptom barah Paru-paru

Tanda-tanda awal yang menunjukan seseorang itu berkemungkinan akan menghidap penyakit barah paru-paru ialah:-

* Batuk berdarah
* Batuk berpanjangan (tidak sembuh)
* Jangkitan pada paru-paru dan saluran pernafasan
* Suara menjadi kasar
* badan menjadi lesu dan susut berat badan
* sakit pada bahagian tulang dan tulang belakang.

Untuk langkah pencegahan, anda digalakkan berhenti menghisap rokok kerana ia dapat mengurangkan risiko untuk mendapat barah paru-paru selepas 10 tahun akan datang.

Punca barah Paru-paru

Menurut kajian tabiat merokok merupakan salah satu punca terjadinya barah paru-paru. Kebanyakkan pesakit barah paru-paru adalah dari penghisap rokok. Selain itu, pendedahan kepada radiasi dan pendedahan pada bahan kimia juga turut meyumbang dalam penyakit barah paru-paru ini. Pencemaran atmosfera juga tidak terlepas pandang dari salah satu punca barah paru-paru. Dan yang terakhir ialah di sebabkan oleh makanan yang mengandungi lemak tepu.
Sumber:thetole.org

Ketumbuhan(Tumor) / barah

Apa itu Ketumbuhan(Tumor)?

Satu ketumbuhan adalah satu 'ketulan' atau 'pertumbuhan' tisu yang tumbuh daripada sel-sel luar biasa.

Ketumbuhan (Tumor) - benign

Ketumbuhan ini mungkin membentuk di pelbagai bahagian badan. Ketumbuhan lembut merebak dengan perlahan dan tidak menyerang tisu. Ketumbuhan ini tidak membahaya sekiranya dibiarkan begitu sahaja. Walau bagaimanapun, ketumbuhan ini boleh menyebabkan masalah. Sekiranya ia tumbuh agak besar ia boleh menyebabkan gejala seperti pengeluaran hormon pada sel-sel kelenjar yang boleh menyebabkan kita tertekan dan boleh menimbulkan masalah yang tidak diingini.

Ketumbuhan (Tumor)- Malignant

Malignant ketumbuhan cenderung membesar agak cepat, dan boleh merebak ke dalam tisu dan organ tubuh berdekatan yang boleh menyebabkan kerosakan. Asalnya ketumbuhan dipanggil ketumbuhan Utama. ketumbuhan malignan boleh juga tersebar pada bahagian lain badan untuk membentuk ketumbuhan 'menengah' (metastases). ketumbuhan menengah ini kemudian tumbuh, dan akan menular lain-lain tisu yang berdekatan.

Peringatan: Tidak semua barah membentuk pepejal ketumbuhan. Sebagai contoh, dalam barah sel-sel darah (leukemia) banyak sel darah luar biasa dibuat di sumsum tulang dan mengedarkannya kedalam aliran darah.

Apakah tanda amaran barah?
Senarai di bawah hanya tanda umum barah. Bagaimanapun, tanda ini juga boleh muncul bersama ketumbuhan benigna seperti ketulan pada payudara.

* Kudis yang tidak sembuh selepas beberapa minggu.
* Pigmen atau ketuat yang semakin membesar (jadi hitam dan berdarah)
* Ketulan pada buah dada.
* Pendarahan vagina yang luar biasa (terutama di antara tempoh haid).
* Perubahan tabiat buang air atau najis berdarah.
* Air kencing berdarah.
* Masalah tidak hadam dan hilang selera makan.
* Sakit tekak dan batuk yang berpanjangan.
* Sukar menelan makanan.

Sumber: thetole.org

Apa itu Asma ?

Asma atau lebih dikenali sebagai lelah merupakan penyakit yang boleh di anggap sebagai penyakit kronik. Ini kerana sekiranya pesakit lambat mengambil tindakan awal ketika diserang ia boleh mengakibatkan nyawa pesakit dalam keadaan kritikal. Asma merupakan penyakit yang menyerang pada salur pernafasan manusia yang akan menyebabkan seseorang itu akan mengalami kesukaran untuk bernafas. Selain itu juga nafas akan menjadi tersekat-sekat dan akan menghasilkan bunyi yang tidak menyenangkan. Ini kerana berlakunya penyempitan pada saluran cabang tenggorok di paru-paru ketika pesakit menyedut udara. Apabila otot pada saluran udara yang menghubungkan hidung kepada paru-paru, salur pernafasan akan menjadi kejang dan berlakunya penyempitan ruang udara. Sekiranya pesakit di serang ketika pesakit mengalami batuk yang berkahak, ia akan mengakibatkan pesakit berada dalam keadaan yang kurang baik. Akibat daripada itu sekiranya diserang, penyempitan ruang udara ke paru-paru akan terjadi dan boleh mengakibatkan pesakit pengsan dengan serta merta dan boleh mengakibatkan kematian.

Tanda-tanda serangan asma?

Tanda-Tanda Untuk Penghidap Asma atau Lelah

* Kesukaran untuk bernafas.
* Sering batuk.
* Pernafasan menjadi pendek dan berbunyi.

Faktor yang memburukkan lagi keadaan Penghidap Asma

* Alahan kepada habuk.
* Bulu binatang seperti kucing.
* Debunga
* Asap - rokok, kenderaan.
* Senaman yang tidak teratur.
* Tekanan kerja.
* Tekanan perasaan.
* Alahan Ubat-ubatan seperti aspirin dan penisilin.
* Pencemaran udara termasuk pendedahan kepada bahan kimia. Sebagai contoh adalah asicynates yang di gunakan dalam industri plastik dan pengecatan.

Sumber:thetole.org

Rawatan Kolesterol Darah Yang Tinggi

Kolesterol Darah Yang Tinggi (hypercholesterolemia)

Kandungan kolesterol dalam darah yang tinggi boleh menganggu kesihatan jantung manusia. Kolesterol terdiri daripada 2 jenis iaitu kolesterol HDL dan kolesterol LDL. Peningkatan kolesterol dalam darah adalah disebabkan oleh cara pemakanan seharian kita.

Kebiasaannya, kolesterol hadir ketika seseorang itu mengambil makanan yang mengandungi lemak berlebihan.

Jenis-jenis Kolesterol

Terdapat 2 jenis kolesterol dalam tubuh kita antaranya ialah Kolesterol LDL dan HDL.

LDL ialah sejenis lebihan kolesterol dalam darah yang diendapkan pada dinding pembuluh darah membentuk bekuan yang dapat menyumbat pembuluh darah.

LHD pula ialah kolesterol yang berfungsi membersihkan pembuluh darah dari kolesterol LDL yang berlebihan. Lagi tinggi kolesterol HDL lagi baik untuk tubuh badan manusia.


Masalah kolesterol tinggi
Kadar kolesterol yang tinggi dalam tubuh manusia adalah tidak baik untuk kesihatan. Tingginya kolesterol dalam tubuh boleh menyebabkan penyumbatan pada pembuluh darah jantung yang akan menyebabkan serangan atau radangan jantung. Selain itu kolesterol yang tinggi dalam darah boleh menyebabkan penyumbatan pada pembuluh darah otak dan sekaligus boleh menyebabkan serang stroke terjadi.

Faktor Peningkatan Kolesterol dalam Darah

Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan peningkatan kolesterol dalam darah. Antara faktornya ialah :-

* Faktor genetik - tubuh manusia menggunakan 80% lemak yang berada dalam tubuh kita. Ada sesetengah kes tubuh mereka menggunakan lebih banyak kolesterol dibandingkan dari yang lain.
* Makanan - Lemak merupakan bahan makanan yang sangat penting. Jika tubuh tidak dapat lemak yang mencukupi, tenaga di dalam tubuh akan berkurangan. Dan jika sebaliknya ia akan menyebabkan kerosakkan pada pembuluh darah.

Lemak terbahagi kepada 2 bahagian iaitu lemak tepu dan lemak tidak tepu.

* Lemak tepu adalah lemak dari daging dan minyak kelapa
* Lemak tidak tepu adalah lemak dari ikan, sayuran, minyak zaitun

Berapakah kadar kolesterol darah yang normal ?
o Kolesterol total < 200 mg/dl
o Kolesterol HDL 35 – 65 mg/dl
o Kolesterol LDL < 150 mg/dl
o Trigliserida < 200 mg/dl
o Ratio kolesterol total : kolesterol HDL < 5
Sumber:thetole.org

Rahsia Anak Pintar:

Rahsia Anak Soleh:

Belajar Bahasa Inggeris:

Kit Biasiswa:

Koleksi Biasiswa Malaysia 2010

Jimat Elektrik:

Perfect Slim Diet:

Kerja Kerajaan:

Pertolongan Cemas:

Nak Berhenti Merokok?:

Jual Balik:

Artikel Yang Sering Dibaca Pelawat KEKAL SIHAT: