Keracunan makanan adalah satu masalah gangguan sistem badan manusia yang mana disebabkan oleh kita terhidu, tersentuh mahupun makan bahan kimia yang beracun yang biasanya daripada bengkel, makmal dan juga makanan yang dimakan oleh kita.
Untuk mengatasi masalah ini, pengguna iaitu kuta hendaklah mengamalkan pemilihan makanan bersih da seimbang. Jika makan di luar, kita hendaklah makan di kedai yang bersih yang mana telah digredkan oleh kementerian kesihatan. Kita hendaklah menjauhi gerai-gerai atau gerai makan yang tidak mengamalkan kebersihan kerana jika kita makan di gerai tersebut, kebarangkalian untuk kita mengalami keracunan makanan adalah tinggi.
Risiko untuk kita mengalami keracunan makanan di rumah juga adalah tinggi jika kita tidak mengamalkan penyediaan dan pemilihan makanan yang bersih. Jika tidak mengikut amalan-amalan kebersihan semasa menyedia, menyimpan, menghidang dan juga semasa makan makanan. Patuhi amalan-amalan yang baik untuk mencegah keracunan makanan seperti
• Basuh tangan selepas ke tandas dan sebelum mengendali, menyedia dan menyentuh makanan
• Jangan ambil makanan dengan tangan. Gunakanlah penceduk, garpu, sudu atau penyepit yang bersih
• Gunakanlah alat-alat yang bersih untuk menyediakan makanan. Jangan gunakan alat-alat yang sama bagi makanan mentah dan yang dimasak
• Simpan atau tudung makanan supaya terlindung dari lalat, serangga dan habuk
• Simpan semua bahan makanan yang mudah rosak seperti daging, ikan, ayam, sayur dan susu di dalam peti sejuk sehingga diperlukan. Jika tidak mempunyai peti sejuk, sebaik-baiknya beli bahan makanan untuk keperluan hari itu sahaja.
No comments:
Post a Comment